Shows enzo...

Pralala, niks aan de hand!

-Mooooie lenzen, Naomi- zei mijn oogspecialist de laatste keer nog tijdens de onderzoeken van de teckels op erfelijke oogafwijkingen.
Fijn, de oogjes waren weer prima in orde bevonden.
Hun fonkelende spiegeltjes van de zieltjes , daar mankeerde niets aan.
Daarop werden de ECVO ( European College of Veterinary Ophthalmologists) Formulieren getekend, Stamboom nummers ingevuld- altijd weer een hoop papierwerk als je er met een meute teckels komt opdraven - en Klaar was Kees.

Elke rechtgeaarde teckelfokker, en ik schaar me vanzelfsprekend onder deze noemer, in Nederland, Belgie,Duitsland etc laat de oogjes van hun teckels die ze voor de fok inzetten op regelmatige basis controleren /spiegelen:
Dit houdt in dat er een klinisch oogonderzoek plaats vindt en dat de ECVO oogarts zijn bevindingen invult op het daarvoor bestemde officiele document.
Tis altijd weer een hoop gedoe , logistiek gezien, ( ik ben nog steeds in de markt voor een oogspecialist die het bij mij thuis wil doen ) maar een echt kostbaar geintje is het niet.
Je betaalt globaal gesproken 40 euro per hond.
In Nederland wil de NTC dat er elk jaar gespiegeld wordt, in Belgie en Duitsland nemen de Rasverenigingen genoegen met iedere 2 jaar een officieel Oogonderzoek.

Al onze honden zijn ( voorlopig) vrijverklaard van PRA, Cataract en Distichiasis is hoe fokkers op hun website laten weten dat ze erfelijke oogproblemen in de fokkerij serieus nemen en daar ook naar handelen.
Tenminste dit zou je verwachten.
Want een andere Dierenarts vertelde me laatst - ach : ik moet de eerste eerlijke hondenfokker en erfelijke problematiek nog tegenkomen...-
-Geldwolven zijn het, Broodfokkers, allemaal !-zei weer iemand anders toen ik het PRA probleem ter sprake bracht.
of : -Ze stoppen het in de doofpot,en zijn niet bang voor de consequenties die PRA heeft voor het hondje en de baasjes,
Nee ze zijn slechts bang voor de goede naam van hun kennel...-
Inderdaad : uit de praktijk blijkt dat er geen PRA lijders in Nederland bekend zijn.
Er wordt her en der wat gefluisterd over verdachte lijnen, bewezen dragers of vermoedelijke verervers, maar er bestaat niet zoiets als een lijst waarop we kunnen zien welke teckels PRA hebben of vererven .
Dit blijft tot op zekere hoogte geheim.
De Nederlandse Teckelclub krijgt volgens hun eigen website niet alle ECVO formulieren met de uitslagen van de Raad van Beheer .
Jos Roberts (commissie fokbeleid) schrijft onderstaande op de website van de NTC:

We krijgen tegenwoordig niet alle resultaten van de verrichtte oogonderzoeken terug via de Raad van Beheer.
De reden hiervoor is niet geheel duidelijk.
Waarschijnlijk worden ze niet doorgestuurd naar de rasvereniging als de handtekening op het formulier niet de handtekening is van de eigenaar.

Een fokker legde dit als volgt in jip en janneke taal uit :
Stel ik vermoed dat de oogjes van mijn dekreu of fokteefje niet in orde zijn en dat ze wellicht geen officiele voorlopige vrijverklaring krijgen
dan laat ik iemand anders dit hondje naar de oogarts brengen voor het onderzoek en als diegene dan ook de handtekening zet onder de formulieren dan stuurt de Rvb ze niet door naar de NTC en kraait er geen haan naar.
Niemand weet dat de oogjes van dat betreffende hondje iets mankeren.

Dit schijnt dus dermate vaak te gebeuren dat er een melding van gemaakt moet worden op de NTC site.
Tel daarbij op dat de uitslagen van oogonderzoeken geheim worden gehouden voor niet-ntc leden.
Alle teckelfokkers wereldwijd weten helemaal niets van de nederlandse PRA verervers en lijders , ten eerste omdat ze er natuuuurlijk niet zijn ;-) in Iran wonen immers ook geen homosexuelen, en ten tweede omdat de NTC zich niet houdt aan het door de Raad van beheer opgestelde protocol inzake gezondheidsonderzoeken.
dit staat op de NTC site :

Voor NTC leden: Om redenen van privacy zijn de tentoonstellingsuitslagen alleen voor leden bereikbaar, dit geldt tevens voor uitslagen oogonderzoeken.

Die vervelende Marijke , van Marijke laat niet kijken, had er zelfs nog symbolisch een teckeltje met een sleutel in het bekje bijgezet.
Wegwezen, als je geen ntc lid bent, dit is prive!

Een grof schandaal : Want dit wordt er vermeld op de site van de Raad van Beheer :

Conform het Algemeen Onderzoeksreglement (art. 9) zijn de beoordelingsresultaten van de gezondheidsonderzoeken
(Heupdysplasie, Elleboogdysplasie, Oogonderzoek, Doofheidsonderzoek) van alle onderzochte rashonden openbaar
en worden deze periodiek aan de rasvereniging van het betreffende ras toegezonden.
De rasvereniging is gehouden deze door de afdeling Gedrag, Gezondheid & Welzijn ter beschikking gestelde gegevens aan derden (dit kunnen ook niet-leden van de rasvereniging zijn) toegankelijk te maken.

Alle oogonderzoeken van alle teckels zouden dus voor Niet-NTC leden openbaar moeten zijn maar hier wordt tot op heden geen gehoor aan gegeven.
Na een hoop gezeik en gezeur zijn er Niet-NTC leden die het voor elkaar krijgen om achter de resultaten van 1 hond te komen, maar inzicht in alle gegevens krijg je niet.
In ieder geval niet op de legitieme manier.
Helemaal op slot.
Kijk als je echt wilt dan kom je natuurlijk overal achter, we praten hier over Seniorenweb NTC
(De enige Sirene die gaat loeien is die van het Babyboom-Alarm)
en niet over de X- Files van 't Bloody Pentagon, maar daar gaat het niet om.
Wat moet dat moet, de NTC behoort alle uitslagen van alle onderzochte honden openbaar maken punt uit, geen discussie over mogelijk.
Als reden geven ze aan dat ze niet willen dat de eigenaren bekend worden en waar ze wonen.
Das niet discreet...
tja,
Wellicht een grote verrassing : maar de namen van Eigenaren en hun Adressen , zullen alle Niet-NTC leden genadeloos jeuken en mij nog minder...
Stamboomnamen, de Ouderdieren en de onderzoekuitslagen : het enige dat van belang is.
Een mooi staaltje van ergens een smoes tegenaan gooien in de hoop dat ze ermee weg komen,
De brutalen hebben de halve wereld niet waar?

Okay okay, de NTC was voor mij toch al een stelletje randdebielen dat het niveau van teckelrennen en hutspotbufetten nooit overstegen is...
Als serieuze fokker heb je helemaal niets te zoeken bij laat staan iets te verwachten van deze incompetente nitwitten,
maar bovenstaand gedraai en gekonkel met feiten en regels illustreert voor de zoveelste keer dat ik vind dat Deze teckelrasvereniging zijn bestaansrecht voorgoed heeft verspeeld .
Ze doen helemaal niks , sterker ze weten helemaal niks van het gezond houden cq maken van de teckelpopulatie.
Want even over een ander teckelprobleem gesproken...
Is het niet zo dat elke teckelbaas die een hond heeft met rugklachten linea recta wordt doorverwezen naar een vrouwtje uit Noorden
dat zich heeft gespecialiseerd in het Orthomanipulatie (rechtzetten van wervels) zonder uitzondering?
Volgens mij speelt er gewoon een ingesproken bandje af bij de tuut tuut hernia hulpverleningslijn van de NTC:
-Heeft uw teckel rugproblemen dan zou u eens een afspraak moeten maken met Mevr Aharon voor Orthomanipulatie-
ff voor het complete plaatje, de heren zuurpruimen van stichting Skepsis vinden Orthomanipulatie een vorm van kwakzalverij
en De orthopeed prof. Van Linge spreekt zelfs van -kermisgeneeskunde- waarbij patienten bedrogen worden...
Ik weet het, het is een andere discussie, ik ken ook (niet zweverige) mensen die grond kussen waar Aharon op loopt en zweren bij haar behandelingen,
maar goed : ik wil slechts illustreren dat het doorsturen van herniateckeltjes in al zijn vormen en gradaties naar steeds dezelfde vorm van therapie een beetje erg simplistisch is.

Want wordt er verder nog iets gedaan om rug problemen aan te pakken of om de baasjes van herniateckels te begeleiden?
Dan eerst maar eens brokkensponsor de laan uit wijzen, immers een vleesvoeding zorgt voor een betere musculatuur rond de ruggengraat.
Teckelkeurmeesters instrueren dat er op de "bone" en een stevige staartaanzet zou moeten worden gekeurd..
Teckelbaasjes onderrichten dat een getrainde rug een sterke rug is en dat ze niet spastisch hoeven te worden opgetild voor elk lullig trapje?
Dat jonge opgroeiende pups en honden bij fokkers veeeeeeeeel speelruimte moeten hebben
Bewegingsvormen, zoals spelen, huppelen, duiken, stoeien en sprinten waarbij het skelet van de pup steeds belast wordt met zijn eigen gewicht zijn allen stimulerend om botmassa op te bouwen.
Zelf onderuitgezakt , op een groot terras met een kopje senseo en de pups 9 weken lang in een klein puppyrennetje:het zou niet zo moeten zijn.
Ook graven is goed voor de ruggetjes dus zeg maar dag tegen de bloemperkjes en borders, je zult weten dat je een teckel hebt.
Dat het echt niet slim is om meteen een rug manueel te manipuleren dat in veel gevallen een Scan echt noodzakelijk is.
Want er kunnen ook andere rugproblemen parten spelen die dezelfde neurologische verschijnselen kunnen geven als een Hernia .
Dat alle rugproblemen in de volksmond "Hernia " worden genoemd maar dat een klassieke Hernia Nucleus Pulposus best zeldzaam is.
Veel mensen hebben rugklachten, slechts een klein deel daarvan heeft daadwerkelijk een hernia.. dit geldt ook voor teckels.
Nee hoor, daar wordt allemaal aan voorbij gegaan.
Baasjes van Herniateckeltjes worden meteen doorwezen naar deze -Heilige Therapeut die wonderen kan verrichten-
er wordt een notitie gemaakt van het stamboomnummer, het aantal gevallen dat de hulpverleningslijn heeft gebeld wordt bijgehouden en dan moet je denken aan : 1-2-3-veel.
Ziezo, dat was het diepgravende Hernia "Onderzoek" - met het oog op het voorkomen van deze aandoening in de toekomst" van de Nederlandse Teckelclub,
- mijn kleine nichtje van 5 zou dit probleem binnen de teckelpopulatie nog doortastender aanpakken, en als het niet zo treurig was zou je er heel hard om kunnen lachen.
Maar goed even genoeg over de teckelruggetjes nu weer door naar de oogjes en de erfelijke PRA problematiek want geloof me, dat wordt minstens zo tragisch ...

Progressieve Retina Atrofie is een verzamelnaam voor aandoeningen die zorgen voor Netvliesverval.
De erfelijke PRA bij de teckel vererft autosomaal recessief en is van het type cone-rod dystrofie.
Autosomaal recessief wil zeggen dat ze het PRA gen van zowel de vader als van moeder moeten erven om zelf deze aandoening te krijgen
Krijgen ze het PRA gen van slechts 1 ouder dan zijn ze drager
en krijgen ze geen PRA genen van paps en mams zijn ze vrij.
De dragers hebben 1 gezond gen en 1 PRA gen maar zullen zelf geen PRA ontwikkelen.
Worden echter drager en drager aan elkaar gepaard zijn er pups uit die combinatie die beide PRA genen erven en dus lijder zijn/worden
Bij een oogonderzoek door de ECVO oogarts worden dus alleen de lijders opgespoord, de dragers gaan vrijuit want aan de buitenkant zie je niks.
Ook is dit type PRA bij de teckels die er aan lijden niet altijd even vroeg te ontdekken.
Er zijn teckels die al symptomen vertonen voor de leeftijd van 1 jaar maar er zijn er ook waarbij pas na 8 jaar, soms nog later, een aantasting van het netvlies detecteerbaar is.
En die teckel van 8 jaar die altijd vrijverklaringen heeft gehad van een oogspecialist is misschien wel ooit een veelgebruikte dekreu of fokteef geweest.
Om het nog moeilijker te maken zijn er ook typen van niet erfelijke dwz verworven PRA
Bij een klinisch onderzoek door een ECVO oogarts zijn deze verworven vormen van PRA vaak niet te onderscheiden van deze erfelijke variant.
om een lang verhaal kort te maken.
PRA als erfelijke oogaandoening bij teckels is een lastige kwestie.
Het opsporen door de oogarts wordt bemoeilijkt door het feit dat teckels het pas op late leeftijd kunnen vertonen, sommige vormen van PRA verworven zijn,
de oogonderzoeken de dragers niet opsporen, lijders weggemoffeld worden omdat sommige fokkers oneerlijke, leugenachtige sjoemelaars zijn die de naam van hun kennel belangrijker vinden dan een gezonde teckelpopulatie en een teckelrasvereniging die geen openheid van zaken geeft.
Er is slechts 1 klein Lijstje gepubliceerd ergens op een Tsjechische Site, maar deze is verre van volledig .
Ziehier het klimaat dat al sinds jaren is geschapen en waarin ik me als standaard ruwhaar teckelfokker staande moet houden.

Het is dan ook normaal dat sommige teckelfokkers die intensief bezig zijn met nestjes op de wereld zetten ineens al hun honden wegdoen ,van de aardbodem verdwijnen
zich 10 jaar schuil houden om dan vervolgens weer een rentree te maken met teckels uit totaal andere overzeese bloedlijnen .
De teckels afkomstig uit hun voorgaande lijnen worden dan gemeden als de pest.
Maar een eerlijk en open klip en klaar antwoord waarom wordt er niet bij verteld...
Sorry, wordt door sommige fokkers gezegd, als men geinteresseerd is in een dekking van hun dekreu : hij is uit de fok gehaald, hij mag niet meer dekken.
Lovenswaardig dat deze fokkers hun verantwoording nemen, maar beter zou het zijn, vind ik, als er werd gezegd hoe of wat.
Want laten we eerlijk zijn, in elke lijn zit wel wat, 100% perfecte lijnen zijn er niet.
In elke teckelbloedlijn waar dan ook en van wie dan ook zit ellende of de kans op ellende.
Je probeert alleen dit risico zo klein mogelijk en/of aanvaardbaar te houden.
Erfelijke problemen zijn dan ook op zich niet -erg- als je ze maar weet,
zodat je er rekening mee kunt houden...
Want een teckel is natuurlijk meer dan zijn PRA genen alleen
Teckels uit PRA verdachte lijnen kunnen misschien wel de minstens zo belangrijke gezonde genen doorgeven om Epilepsie uit te bannen.
Een Distichiasis lijder kan sterke ruggen vererven waarmee een teckel kan dansen , springen en rennen zonder kans op een verlamde achterhand, en een teckel met Cataract kan misschien met zijn genen helpen om teckels te
fokken die op middelbare leeftijd eens geen lekkende hartkleppen hebben..

Het lichtpuntje dat nu aan de horizon gloort om een erfelijke probleem bij de teckels zoals PRA voor eens en voor altijd aan te pakken hebben we dankzij de moderniteit en voortvarend onderzoek.
En dan doel ik natuurlijk op de GEN-test.
Niet als vervanging van de jaarlijkse ECVO onderzoeken, maar als een zeer belangrijke aanvulling op deze ECVO onderzoeken.
Deze Gentesten moet je niet verwarren met de ouderschaps gentesten die nu in Belgie verplicht zijn want dit heeft met afstammingsonderzoek te maken en helemaal niets met gezondheid.
Zo zie je soms bij nederlandse reuen een logo staan van de Raad van Beheer " DNA profile registered"
maar dit is slechts om deze dekreu aantrekkelijk te maken voor buitenlandse teven omdat zijn "vaderprofiel" al genetisch in kaart is gebracht doordat er een beetje wangslijmvlies is afgenomen .
Ik doel nu op een medische gentest waarbij genen worden onderzocht op een bepaalde erfelijke ziekte zoals bijvoorbeeld PRA
Er wordt dan van een teckel een buisje bloed afgenomen en opgestuurd naar een laboratorium en daar wordt dat betreffende bloedstaal onderzocht of een teckel , vrij - drager dan wel lijder is van deze erfelijke PRA
en die uitslagen gebruik je om de juiste oudercombinatie te kiezen voor een nest zodat er geen PRA lijders meer geboren kunnen gaan worden.
Als elke teckelfokker gebruik maakt van gen testen is de erfelijke PRA problematiek in de fokkerij bij wijze van spreken morgen al over.
voorgoed voltooid verleden tijd.
De teckels die nu PRA lijder of drager zijn worden dan alleen gekruisd met genetisch vrije honden en geen enkele pup die 9 weken later geboren wordt zal een lijder worden van deze erfelijke PRA vorm.

Voor de dwerg langhaar teckel is er vanaf medio 2007 een PRA gentest beschikbaar.
in Engeland wordt er door de rasvereniging enorm op aangedrongen dat fokkers hun dwerg langhaartjes laten testen.
En dat doen ze.
Er wordt massaal gehoor aan gegeven.
De uitslagen worden openbaar gemaakt en worden geraadpleegd door fokkers om verantwoorde oudercombinaties voor hun pups te kiezen op PRA vlak.
deze lijsten met vrije honden , dragers en lijders zijn voor iedereen met toegang tot internet in pdf formaat te downloaden.

we praten over
17 pagina's met de namen en afstammingsgegevens van Genetisch vrije Langhaardwergteckels
17 pagina's met de namen en afstammingsgegevens van Langhaardwergteckels die Dragers zijn
en
3 pagina's met de namen en afstammingsgegevens van Langhaardwergteckels die Lijden aan PRA

Test dit laboratorium alleen het bloed van de engelse langhaar dwergjes?
Nee...al 5 jaar lang kunnen nederlandse dwergteckelteckelfokkers , zoals bijvoorbeeld een Marijke of de voorzitter evenementen van de NTC ,daar hun hondjes laten testen op erfelijke PRA.
Is er alleen een Engels laboratorium dat deze PRA testen aanbiedt voor de langhaar dwerg?
Nee er is sinds geruime tijd ook Nederlands Laboratorium dat kan Gentesten voor een schappelijk prijsje.
Worden de Nederlandse dwerg langhaartjes dan ook allemaal getest?
Nee, er zijn slecht 2 of 3 particuliere teckelfokkers waarvan de hondjes deze bloedtesten hebben ondergaan.
De gemiddelde nederlandse dwergteckelfokker is klaarblijkelijk nul punt nada geinteresseerd hoe het gesteld is met de erfelijke PRA in hun NL populatie
Als een oogarts geen netvliesverval constateert bij de oogjes van de teckeltjes dan is het er niet, drager of geen drager.
We mogen dan ook concluderen dat deze fokkers te belazerd zijn om 100 euro per teckel uit te geven voor een stukje zekerheid in de rasverbetering.

Promoot de Nederlandse Teckelclub deze vorm van Genetisch Onderzoek inzake de PRA problematiek?
ik hoor niks..
nog een keer..
Promoot de Nederlandse Teckelclub deze vorm van Genetisch Onderzoek inzake de PRA problematiek?
Nee!
de NTC promoot niks, de NTC zegt niks, de NTC doet niks.
de NTC doet alleen huiliehuilie dat ze de oogonderzoek uitslagen niet allemaal binnenkrijgen, maar over een gentest die maar 1 x in het leven hoeft te worden afgenomen hullen ze zich in stilzwijgen.
Ze steken hun kop in het zand.
over moderne onderzoeksmethoden dmv gentesten wordt NIET gesproken.
want als er al 5 jaar lang een mogelijkheid bestaat om het te doen en er wordt niet eens over GEPRAAT dan is er, vind ik, iets heel erg mis met de mentaliteit , verantwoordelijkheidsgevoel en fatsoen van de Rasvereniging en de bij hun aangesloten langhaardwerg fokkers.
Je hoort het al : ik kan me hier vreselijk boos over maken en ongelofelijk over opwinden.
Ik vind dit zoo niet ethisch!
Als je als teckelfokker weigert mee te werken om op simpele wijze een erfelijk probleem aan te pakken dan vind ik dat je moet stoppen met fokken
Als een rasvereniging deze moderne onderzoekstechnologie niet promoot, cq verplicht stelt voor bijvoorbeeld de pupbemiddeling hoort dit clubje opgeheven te worden.
Ze moeten zich schamen
Opzouten en opflikkeren.
Ga maar lekker ergens anders onder een nieuwe noemer oeverloze discussies en urenlange vergaderingen houden over miereneukerijtjes of het "clubfuckert" of "klubfockert" moet zijn
want het teckelras is bij jullie niet in goede en veilige handen.

Maar hoe zit het dan bij de standaard ruwhaar teckels vraag je je misschien af...?
Wel, dat is nu precies de reden dat ik weer even ben gaan zitten voor een vers showlijntje.

De gen test die de erfelijke PRA vorm bij de standaard ruwhaar teckel kan opsporen is er eindelijk !
We hebben er, vind ik, veeel te lang op moeten wachten, maar deze gentest is nu anno 2011 voor iedereen beschikbaar.
Ik zou natuurlijk nooit iets aanbevelen als ik het niet eerst zelf had geprobeerd.
Dus als allereerste standaard ruwhaar teckelfokker heb ik in samenwerking met mijn Oogspecialist bloed afgenomen van alle Absolute Originals waarmee ik van plan ben te fokken
en opgestuurd naar een laboratorium in Duitsland .
De Resultaten heb ik inmiddels binnen.
Het duitse Labo werkt super snel en ik ben ontzettend blij dat ik het nu eindelijk heb kunnen laten doen.
Ik heb de bloedmonsters op een donderdag opgestuurd en ik had de dinsdag daarop de uitslagen binnen.
Wat ik je wel kan vertellen is dat deze testen natuurlijk goed `zijn voor de teckelfokkerij maar beslist een aanslag zijn op je eigen gezondheid.
Ik heb me de dagen dat ik in afwachting was van de uitslagen enorm zenuwachtig gemaakt, slecht geslapen en nauwelijks kunnen eten.
Wat als ik voornamelijk dragers en lijders zou hebben?
Ik had er, en dat mag je gerust weten, nachtmerries van.
Hoe dan ook, ik zal er niet omheen draaien.
Mijn meeste honden zijn godzijdank genetisch vrij van de erfelijke PRA variant ,
MAAR ik heb hier wel , voor 100% zeker 3 DRAGERS rondlopen.
Deze PRA dragers zijn afkomstig uit veelvuldig gebruikte en bekende bloedlijnen en mijn dragertjes hebben in de afgelopen jaren diverse ECVO oogspiegelingen ondergaan
zonder 1 op of aanmerking en waarvan de ECVO oogarts alleen zegt dat ze heeeeel mooie lenzen hebben ;-)
Gelukkig werden deze honden nooit aan elkaar gepaard, maar 1 combinatie had ik in de toekomst wel graag willen maken.
Nu weet ik dat dit uitgesloten is.
De dragers gaan uitsluitend gekruisd worden met genetisch vrije honden
Want meten is weten.
Alles om een PRA explosie van lijders te voorkomen, want die gaat er , en dat zeg ik met de kennis die ik nu heb, zeker komen.
Niet alleen de standaard ruwhaarteckels uit louter NL lijnen zullen stuk voor stuk gescreend moeten worden
ook de met de deense, noorse en duitse en italiaanse lijnen zul je zonder gentesten geen verantwoordelijke oudercombinaties meer kunnen maken op PRA gebied.
En dat is niet verwonderlijk met dekreuen die meer dan 75 nesten op hun naam hebben staan, en op sommige stambomen van NL fokteven meer dan 3 x voorkomen.
Lijnteelt op lijnteelt op lijnteelt.
Dit blijkt een vorm van russische roulette en ondertussen is het - Pralala - alsof er niks aan de hand is.

Zoals je eerder hebt kunnen lezen zijn er alleen in Engeland 17 pagina's bekend van langhaardwergteckels die drager zijn en 3 pagina's met namen van de lijders.
Vergeet niet dat de langhaardwergteckel slechts 1 van de 9 varieteiten is en volgens mij ook het minst geliefd, cq populair maar dat even terzijde..
Zou het hele teckelbestand , korthaar, ruwhaar, langhaar, kaninchen, dwerg en standaard teckels dat lijder is of drager gepubliceerd worden
dan kun je die 17 pagina's zeker met 9 vermenigvuldigen en dat geldt ook voor de pagina's met lijders
Meer dan 150 pagina's dragers dus!! en dat alleen van de engelse teckels!
Hoeveel pagina's gaan we uiteindelijk vullen?
De nederlandse dragers en lijders, de deense dragers en lijders, de noorse dragers en lijders, de duitse drages en lijders , de italiaanse dragers en lijders en ga zo maar door ..

Misschien een ijdele hoop,
maar ik hoop oprecht dat alle standaard ruwhaar teckelfokkers in Nederland het bloed van hun hondjes laten testen op deze erfelijke PRA vorm,
en daarmee laten zien dat ze van betere huize komen dan dat stelletje armzalige langhaardwergfokkers hier die met zijn allen net doen alsof ze gek zijn.
Vervolgens conscientieus een veilig fok schema aanhouden en weigeren hun dekreu in te zetten op een teefje dat niet is ge-gentest.
en laten we hopen dat de rechtgeaarde standaard ruwhaar Fokkers in Belgie, Denemarken, Italie , Duitsland etc, etc,
snel ons voorbeeld zullen volgen..
Alleen in dat geval zullen we over enkele jaren alleen nog praten over PRA en niet meer over een PRA probleem.
En zie het positief, geen enkele hond hoeft meer uitgesloten te worden van de fok vanwege PRA
zolang je een lijder of een drager maar paart aan een genetisch vrije hond.
Je hoeft niet , als er een klinisch PRA lijder wordt geconstateerd binnen een bepaalde bloedlijn, alle broers en zussen en de ouders meer uit te sluiten,
en het kind met het badwater weg te gooien.
Fokkers kunnen honden die ze al hadden opgegeven omdat de lijnen "besmet" waren" met PRA weer met een gerust hart inzetten voor de fok, als ze maar getest zijn zodat ze weten welke combinaties ze kunnen maken
Ik zie dit PRA bloedonderzoek dan ook niet als een restrictie maar als een enorme verrijking ...
Een mogelijkheid om de Genenpoel nog groter te maken.
voor de hele teckelpopulatie en de fokkers kunnen we het beschouwen als een win-win situatie.

Daarom is er zoals altijd ook een rol weggelegd voor de pupkoper.
Zij zouden moeten aandringen dat de fokker waarbij ze een teckelpupje willen kopen de ouderdieren laten gen testen op PRA voordat ze een nestje op de wereld zetten.
Bij schapendoezen, poedels , australian cattle dogs, de cockers, de labradors etc etc en de lijst is lang zijn de medische gentesten al helemaal ingeburgerd.
Dat kan ook bij de teckels, en als dan de NTC hopeloos ouderwets en onverantwoordelijk zich wil blindstaren
op de spiegeltesten die dragers niet kunnen opsporen , en geen zekerheid promoot dmv bloedtesten dan blijven ze zich maar lekker belachelijk maken
met hun geheimschrijverij en gebedel om ECVO oogonderzoekuitslagen terwijl ze aan alle kanten in de maling genomen worden ,
het zijn verantwoordelijke fokkers die zelf, op eigen initiatief kunnen besluiten om bloed op te sturen naar het lab en daar heb je , net als ik, die hele NTC niet voor nodig.
Want de Nederlandse Teckelclub had al 5 jaar geleden schoon schip kunnen maken in het dwerg langhaar bestand inzake PRA.
Ruim 2 euroton in de kas, maar er werd en wordt geen cent besteed aan het promoten van bestaande
of het ontwikkelen van/ cq een financiele bijdrage leveren aan nog meer gentesten om het teckelras gezonder te maken.
Ik vind dan ook dat je kunt stellen dat de NTC in deze PRA kwestie, Nalatig is geweest
en is deze Rasvereniging daardoor mede verantwoordelijk voor alle PRA pups in de dwerglanghaar populatie voor wie ze de afgelopen vijf jaar hebben bemiddeld.

Kijk, want zo kan het ook, lees even mee hoe de Sheltie rasvereniging dit heeft aangepakt:

(...)Behalve als we bereid zijn een bijdrage te leveren aan een onderzoek, dat opgestart is door de Noorse Sheltie Club.
Het doel ervan is, middels het bestuderen van de genen van de lijders PRA op het DNA aan te tonen. Tevens zal uitgebreid stamboomonderzoek plaatsvinden.
Maar, als men erin slaagt dragers van het PRA-gen op te sporen, kunnen we vervolgens middels een simpel onderzoekje achterhalen of de pup, die we willen houden, PRA zal gaan krijgen of aan zijn nakomelingen door kan geven.
Zo kunnen we PRA uitbannen en onze Shelties - en onszelf - veel leed besparen.
De kosten die met dit onderzoek gepaard gaan zullen heel hoog zijn, geschat wordt US$ 12.000, - per jaar gedurende een aantal jaren.
De Noorse Sheltie Club kan dit dan ook niet alleen bekostigen.
Daarom heeft zij een beroep gedaan op Sheltie Clubs over heel de wereld, die immers allemaal voordeel zouden hebben bij dit onderzoek.
De N.S.V. heeft inmiddels toegezegd het onderzoek te zullen steunen.
Als iedereen een steen(tje) bijdraagt, moet het ons toch lukken dit doel te bereiken.(...)

En om even door te gaan op het financiele plaatje : Als het om de centen gaat...
als DAT de reden is dat hollandse teckelfokkers geen zin hebben om behalve de ECVO oogonderzoeken nog meer testen te laten uitvoeren
dan kan ik 1 ding adviseren : De pupprijs van een zorgvuldig gefokt teckeltje mag best een beetje hoger zijn.
Ik ben ervan overtuigd : een fervent teckelliefhebber betaalt liever iets meer voor een pup waarvan ze weten dat met alle middelen die er zijn erfelijke gebreken zo goed mogelijk worden aangepakt
dan dat ze 100 euro minder hoeven te betalen .
Bovenden het beruchte Baarle Nassau Broodfokker Syndicaat rekent voor hun stamboomloze, inteelt, parvo pups afkomstig uit een varkenstal van het voormalig Oostblok al 500 euro .( 499 inclusief thuisbezorging)
Maar een op HD, ED , genetisch PRA onderzochte Rhodesian Ridgeback met Stamboom kost hedentendage 1500 euro ,
en voor een beetje fok en showwaardige Japanse Chin Pup zul je onder de 2500 euro niet veel kunnen vinden...
Dus roepen dat alles boven de 650 euro te duur zou zijn voor een teckelpupkoper vind ik aanmatigend en niet getuigen van enig vertrouwen in deze doelgroep.
Want waar hebben we het over?
Voor een paar simpele Max Mara laarzen, die je als het een beetje flink heeft geregend en gesneeuwd na 1 winterseizoen weer kunt wegflikkeren,
betaal je al meer dan voor de gemiddelde nederlandse teckelpup.
Dus alles gezegd hebbende vind ik dat er geen enkele , maar dan ook geen enkele geldige reden is om teckels die worden ingezet voor de fok niet te laten gentesten op erfelijke PRA.
Ikzelf zal in ieder geval in de toekomst nog vele bloedmonsters opsturen naar Duitsland.
Nu worden ze nog alleen onderzocht op PRA , maar ik hoop dat er in de toekomst ook testen komen voor bijvoorbeeld
erfelijke Epilepsie want dat laat ik dan in 1 moeite in hetzelfde onderzoek meenemen.

De rasvereniging heeft mij nooit verder kunnen helpen in het fokken van mijn teckels, sterker ze hebben me behoorlijk proberen tegen te werken.
Een samenwerkingsverband met een andere fokker is helemaal niks voor een individualist als ik: aan overleggen heb ik een hartgrondige hekel.
Maar een laboratorium dat mij met wetenschappelijk onderzoek kan bijstaan in het maken van veilige en gezonde oudercombinaties,
ja, die mogelijkheid grijp ik met beide handen aan.
Gentesten dus : gewoon omdat het kan ,
en omdat we het, vind ik, verschuldigd zijn aan alle teckels die we op de wereld gaan zetten alsmede aan hun toekomstige baasjes.

***
[Terug ]